ICC 2012 Tahkim Kuralları ile Getirilen Yenilikler.

1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğü giren ICC Tahkim Kuralları (The Rules of Arbitration of the International Chamber of Commerce 2012) 1998 ICC Kurallarına göre önemli farklılıklar getirmiştir.

Bu farklılıklar başvuru şartlarından başlayarak kuralların tümüne yayılmış, ticari hayatın ve iletişimin hızla değişip geliştiği dünyamızda teknolojik ve ekonomik gelişmeler dikkate alınarak sözleşme serbestisi içinde 2012 Kurallarına yansıtılmaya çalışılmıştır.

GÖREV TANIMI VE BAŞVURU USULÜNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

Öncelikle 2012 kuralları ICC Tahkim Mahkemesinin görevi anlaşmazlıkların çözümünde yetkili olmaktan ziyade, anlaşmazlıkların çözümünde işlemlerin ICC Kuralları çerçevesinde yürütülmesinde aracı rolü vurgulanmıştır. Ayrıca bu kurallar çerçevesinde yapılan anlaşmanın aynı anda mahkemenin idareci rolünü de kabul anlamına geldiği hüküm altına alınmıştır. (Md.1)

İşlemlerle ile ilgili yazılı bildim ve iletişimin klasik araçlardan başka email ile de olabileceği dercedilmiştir. (md.2)

Tahkim talebinin 1998 Kurallarına göre sekreterliğe yapılması gerekmekte iken 2012 Kuralları ile yetkili ofislere de başvuru yapılabilmesi kabul edilmiştir. (md.4)

Çok taraflı yatırım anlaşmalarında üçüncü kişiler herhangi bir taraf yanında yahut bağımsız olarak diğer tarafların rızası aranmadan sekreterliğe verecekleri bir talep ile tahkime katılabilecekler. Sekreterlik aşamasındaki bu katılım hakemlerin tayininden önce olmalıdır. (md.7)

Dava dilekçesinin ve varsa karşı dava dilekçesinin şartnameye göre verilmesinden sonra ek bir dava yahut karşı dava dilekçesi verilecekse bu mahkemenin onayına tabidir.(md.8)

TAHKİM YARGILAMASININ HIZLANDIRILMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİRLER

Tahkim olgusunun tarifinde en önemli avantajının "hızlı" ve "ucuz" olduğu yönünde görüş beyan edilirdi. Fakat günümüzde gerek ticari ilişkilerin cesametinin büyüklüğü, gerekse çok yönlü ve çok taraflığı nedeniyle tahkim yargılamasında da dava sürecenini uzamasının önüne geçilememiştir.

ICC 2012 Tahkim Kurallarında yapılan son değişiklikler ile zaman kaybını önlemek ve maliyeti azaltmak için yeni yönetim teknikleri geliştirilmiştir. Madde 24 Tahkim mahkemesinin mahkemenin yürütülmesi ile ilgili Görev Belgesi imzalanırken yahut bunu takip eden en kısa zamanda toplanmasını öngörmüştür. Yeni kuralların IV nolu ekinde tarafların ve hakemlerin maliyet verimliliğini artırmak ve gereksiz gecikmeleri önlemek için kullanabilecekleri öneriler yer almaktadır.

ICC Milli Komitelerin rolü hakemlerin atanması ile ilgili olarak korunurken yeni kurallarda Ulusal Komitenin başarısız olduğu durumlarda veya zamanında atama yapamadığı durumlarda resen hakemleri atamaya yetkilidir. (md.13)

Tahkim şartına karşı ilk itirazlar için revize kurallar tahkim şartının varlığına, geçerliliğine ve kapsamına ilişkin itirazların tahkim mahkemesine yapılabileceğini öngörmüştür.

2012 Kuralları Tedbir Hakemi (Emergency Arbitrator) olgusunu gündeme taşımıştır. Taraflar acil ara veya koruyucu tedbirleri almak için Tedbir Hakemiz tayinini isteyebilirler. Fakat bu usul 1 Ocak 2012 öncesi imzalanan anlaşmalarda, tarafların bu usulü kabul etmediklerine dair hüküm bulunan sözleşmelere ilişkin davalarda ve tarafların acil tedbirler için başka bir usulü öngördükleri anlaşmalarda uygulanmayacaktır. Acil önlemler için başvuru Sekreterya ya yapılmalı.Normal Hakem Mahkemesi için alınan önlem kararları bağlayıcı değildir. (md.29)

1998 Kurallarına göre tahkim anlaşmasının varlığı hakkında ICC Mahkemesi ilk izlenime göre(prima facie) karar verir. Fakat 2012 kurallarına göre mahkeme bu konuda bütün iddiaları dinlemek ve buna göre karar vermek zorundadır. (md.6)

HAKEMLERİN NİTELİĞİ VE ATANMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER

Hakemler 1998 kurallarına göre yalnızca bağımsız değil tarafsızda olmalıdır. ICC doğrudan hakem atama yetkisini de kazanmıştır. (md 11)

Av. Hikmet DÜNDAR
Önceki Yazı
Next Post »